והשבוע - סופגניות מהעולם. בעקבות פניות שקיבלתי מקוראים לקראת חנוכה, החלטתי לחזור לשני מתכונים של סופגניות שוות במיוחד. הראשון הוא לוקמה - סופגניות ביס מהמטבח הטורקי, שנמכרות בעגלות כחטיף רחוב בתוך קונוס מנייר. השני הוא פורפושלה - פרחים מהמטבח הגרוזיני.

הטורקיות מהירות, פשוטות לתפעול ומתוקות, טבולות קלות בסירופ סוכר. הגרוזיניות דורשות השקעה ומיומנות, אך התוצאה מפוארת. חג מתוק ושמח.

 צילום: ריאן

לוקמה - פינוקי ביס טורקיים

2 כוסות קמח תופח

מכל שמנת חמוצה

כף סוכר

ביצה

קמצוץ מלח

קליפת לימון מגוררת, או תפוז

שמן עמוק לטיגון

אופן ההכנה:

מערבבים את כל חומרי הבצק ומניחים בצד כעשר דקות למנוחה.

בסיר רחב מחממים שמן. כשהשמן חם (אבל לא מעלה עשן, שכן אז רק המעטפת תקבל צבע יפה אבל הפנים יישאר בצקי.

חשוב להיות קשוב לאש ולשחק איתה נכון) יוצרים כדורים בעזרת כף פריזיאן או שתי כפיות טבולות בשמן ומורידים בעדינות לשמן. הרעיון הוא ליצור סופגניות ביס קטנטנות ומפנקות.

מטגנים עד לקבלת צבע זהוב יפה, מעבירים למסננת או לצלחת עם נייר סופג. אפשר גם להעביר ישירות לטבילה בסירופ סוכר מוכן מראש. מגישים חם או חמים.

סירופ סוכר

3 כוסות מים

3 כוסות סוכר

2 שקיות סוכר וניל

כמה טיפות מיץ לימון

אופן ההכנה:

מביאים את כל החומרים לרתיחה. כשהסוכר נמס והנוזל צלול מנמיכים אש וממשיכים על אש קטנה עוד כ־20 דקות כדי שהסירופ יצטמצם. טובלים כשהסירופ חם.

צילום: ריאן

פורפושלה – פרחים מגרוזיה

1 ק"ג קמח

5 ביצים

4 כפות שמן

4 כפות וודקה

2 כוסות מים

2 מקלות וניל מנוקים מתוכן, או 5 שקיות סוכר וניל

כוס וחצי סוכר

אבקת סוכר לקישוט

צבע מאכל, איזה שאוהבים (ואפשר לוותר)

אופן ההכנה:

לשים את כל החומרים יחד עד שמתקבל בצק אחיד וחלק, מכסים ומניחים בצד למנוחה של כשעה וחצי.

לשים שוב עוד פעמיים עם מנוחה של חצי שעה בין פעם לפעם. כל סוד הבצק הזה הוא בלישה.

המתכון פשוט עם חומרי גלם פשוטים מאוד אבל צריך להשקיע.

מתקבל בצק מופלא, ממש כמו פלסטלינה, השקעה שמחזירה אהבה בהכנת הפרחים הצבעוניים.

אחרי לישת הבצק בפעם השלישית מחלקים אותו לשלושה או ארבעה חלקים (תלוי כמה צבעים רוצים) ומוסיפים מעט אבקת צבע מאכל לכל חלק בנפרד.

שוב לשים היטב עד לקבלת צבע אחיד.

מרדדים כל חלק לעובי של חצי ס"מ וחותכים לרצועות בעובי של 10-5 ס"מ ובאורך של כ־40 ס"מ.

מאוד תלוי איזה סיר יש לכם ומה עומק השמן – כשהסופגניות ענקיות זה מרשים ויפהפה, אבל למטבח הביתי אפשר ללכת על גירסה מוקטנת, וגם זה מקסים וחגיגי.

מרתיחים שמן בסיר עמוק, מלפפים כל רצועה בעזרת מזלג - מתחילים עם הקצה ומלפפים אותו סביב עצמו.

מתקבל שבלול עגול שאותו מכניסים לשמן חם ומטגנים יפה עד שנוצרות סביבו בועות ומתקבל צבע זהוב עדין – חשוב מאוד שלא לטגן יותר מדי. הסופגניות האלה מעודנות מאוד גם בזכות הטיגון הקליל והמוקפד שלהן.

מניחים על נייר סופג. מצננים ומפזרים אבקת סוכר אחרי שהסופגניות התקררו.

הן נשארו פריכות וטעימות גם יום אחרי, אבל חשוב לא לכסות בניילון אלא בבד.